miércoles, 30 de diciembre de 2009

Característiques del text o discurs



Característiques del text.
Les Característiques del text son les qualitats que te un escrit o discurs quan actua amb eficàcia en una situació comunicativa.
En podem trobar de dos tipus, les descriptives, les que analitzen i expliquen el funcionament d’algun aspecte lingüístic i les prescriptives, les que determinen les normes d’ús.
Dintre de les característiques descriptives del text en podem diferenciar tres:
1- Adequació: Es el grau d’adaptació d’un discurs o un text a la seva situació comunicativa, tenint en comte la varietat dialectal i el registre.

2- Coherència: És la propietat del text que selecciona la informació rellevant de la que no ho es. Estableix una relació lògica entre les diferents parts d’un discurs o un text, tenint en comte l’estructura d’aquest.

3- Cohesió: Conjunt de relacions o *vincles de significat que s’estableixen entre diferents elements o parts del text i que permeten al lector o oient interpretar-les amb eficàcia.

*Connectors ( conjuncions, locucions, pronoms, el•lipsis de subjecte, la puntuació, etc)

En quant a les característiques prescriptives, en podem trobar de dos tipus:
1- Correcció: Es refereix a la norma explícita d’ús en una comunitat lingüística. En aquest cas l’ Institut d’ Estudis Catalans. (I.E.C)

2- Variació: Es refereix als trets estilístics i expressius d’un escrit o discurs d’acord amb determinats valors socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario